Köszöntjük a 60 éves 


Marczibányi téri Kodály Iskola honlapján

Kedves Látogató! Köszöntjük iskolánk honlapján, mely reményeink szerint tükrözi intézményünk szellemiségét, hagyományait. Hitvallásunk, névadónk Kodály Zoltán szavaival: „ Zene nélkül nincs teljes ember ”. Hisszük, hogy a napi találkozás a művészetekkel, a mindennapos muzsikálás olyan érzelmi intelligenciát alakít ki tanítványainkban, hogy bármilyen pályát válasszanak is, mindannyian sikeres, egészséges, boldog felnőttekké válnak.                               Őri Csilla igazgató

A Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Príma-díjas Leánykarának vendégszereplése Litvániában és Lengyelországban

 

 A vilniusi Magyar Nagykövetség meghívására 2012. április 14. és 22. között Litvániában vendégszerepelt a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara. A 41 tagú leánykar nagysikerű koncertsorozatot adott Vilniusban, Kaunasban és Elektrénaiban. A kórust a litván zenei-, képzőművészeti-, valamint balett oktatásban vezető szerepet játszó vilniusi Ciurlionis Nemzeti Művészeti Iskola kórusa látta vendégül. A fellépések mellet szakmai szemináriumra is sor került, melyen a kórus két karnagya, Őri Csilla és Uhereczky Eszter vetítettképes előadással, valamint a magyar és litván gyerekek közreműködésével mutatta be a Kodály-módszer alapján folyó oktatást a vilniusi iskolák zenetanárai számára.

A kórus hazafelé vezető útja során a Varsói Magyar Intézet közreműködésével még egy alkalommal fellépett a lengyel fővároshoz közeli Grodzisk Mazowieczkiben is, ahol közös hangversenyt adtak a helyi Bogorya leánykarral.

 A litvániai látogatás a vilniusi Nemzeti M. K. Ciurlionis Művészeti Iskolával kialakított kulturális csereprogram keretében valósult meg. A kórustagok és kísérő tanáraik családoknál, illetve hotelben történő elhelyezéséről, valamint ellátásáról a litván intézmény gondoskodott, míg útiköltségüket Magyarország Külügyminisztériuma támogatta, a fennmaradó részét a magyar iskola saját egyesületéből, illetve a kórustagok befizetéseiből fedezte.

 A kórus egy hetes litvániai tartózkodása során három alkalommal adott koncertet. Elsőként a kaunasi Vytautas Magnus Egyetem Teológiai Karán a Kaunas Cantat rendezvénysorozat keretében léptek fel, majd Vilniusban a vendéglátó Ciurlionis iskola énekkarával adtak közös koncertet, valamint szerepelt - az elsősorban erőművéről ismert - Elektrénai városának országos hírű Művészeti Iskolájában is. A kórus mindhárom litvániai koncert során nagy sikert aratott a helyi közönség körében. A vilniusi koncerten megjelentek a helyi diplomáciai testület, a magyar közösség, a Litván-Magyar Baráti Társaság, a Litván Rádió Gyerekkórusának karvezetője, valamint számos helyi zenei és művészeti oktatási intézmény képviselője.

 A zenei program mellett a kórus karnagyai - Őri Csilla és Uhereczky Eszter - a litván szakmai közönség előtt előadást tartottak a magyarországi zenepedagógia, valamint a Kodály-módszer gyakorlati alapjairól. A vizuális eszközökkel és a két kórus segítségével is szemléltetett előadások jól mutatták a már kisgyermekkorban megkezdett, Kodály módszertanán alapuló oktatás előnyeit és eredményeit. Az előadás iránt rangos intézmények, így például a Litván Rádió Gyermekkórusának vezetői is érdeklődést mutattak.

 A kórus által nyújtott rendkívül magas, művészi színvonalú teljesítmény, valamint a litván fél odaadó vendégszeretete mély kapcsolatokat eredményezett a vendég és a fogadó intézmény között, amely jó alapokat biztosít egyrészről a Kodály-módszer egyik letéteményesének számító magyar, másrészről a litván középfokú művészeti (zene, tánc- és képzőművészeti) oktatás fellegvárának számító országos vonzáskörű intézménye közötti hosszú távú együttműködéshez. A litván kórus magyarországi látogatása 2013 áprilisában valósult meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G R A T U L Á L U N K !

Bolyai Megyei matematika csapatverseny

I. hely

8.a

Fogarasi Anna
Hargitai Marcell
Szabad Roland
Villiers Adrián

 

VI. hely

6.a

Bácsi Helga
Szeili Emma
László Zsófi
Rauf Abigél

Felkészítő tanár: VIncze Sarolta

ISKOLAÚJSÁG

Parlando I.

Parlando II.

 

Megjelent  a kuriózumnak számító, kortárs gyermekkari műveket tartalmazó, napjaink magyar kórusművészetét átfogóan bemutató  lemezünk, amely húsz magyar kórusművet tartalmaz!

Teljes cikk  

Riport Őri Csilla igazgatónővel  - video

 

Alapítványaink

  „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület

Számlaszám:

CIB – bank
10700598-70659010-51100005
Adószám: 18122291-2-41

MR Gyermekkórus

Az Magyar Rádió Gyermekkórusa
2000 óta önálló tagozatként működik iskolánkban

Gimnáziumi leánykar
Junior Príma Díj  2011.

„ … a világ legjobb zeneiskolája, mely méltó a magyar zeneművészet nagyjaihoz.Csodálom és elismerem.” 
Yehudi Menuhin

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva