Magyar népművészet és közművelődés kategória 

 A Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara 2011-ben 
Junior Prima díjat kapott. 

Karnagyaik: Őri Csilla és Uhereczky Eszter.

 GRATULÁLUNK!

 

 
 A leánykar vendégszereplése Litvániában és Lengyelországban

 

A Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara és Leánykara évtizedek óta eredményes résztvevője a hazai és nemzetközi versenyeknek, fesztiváloknak.A kórusok repertoárján a régi zenétől a kortárs művekig szinte minden korszak alkotásai szerepelnek. Romantikus művek főként a Leánykar előadásában hangzanak fel, pl. Fauré mise-tételek és motetták, illetve Rossini alkotások. Kodály művek, gyermekkari, leánykari és vegyeskari kórusművek, mindig nagy számban hallhatóak a koncerteken. Az utóbbi két-három évben a kortárs művek bemutatása, illetve nagy örömükre, a kórusnak írt művek ősbemutatói nyernek mind nagyobb teret. Tóth Péter, Kovács Zoltán, Fekete Gyula kóruskompozíciói mellett számos Kocsár, Orbán, Mohay és Szőnyi kórusművet énekelnek.

A két kórus kiemelkedő tevékenységéért rendszerint szakmai elismerésben részesül, a rendezvényeken, fesztiválokon nyújtott magas színvonalú fellépéseiket siker övezi. A tiszta, egységes, csiszolt hangzásról, a zeneművek korhű tolmácsolásáról a szakmai zsűri számos alkalommal elismerően szól.

A versenyeken a gyerekek számos új tapasztalattal gazdagodnak, zenei látókörük bővül, mindez személyiség-fejlődésüket is kedvezően befolyásolja. Egy-egy rendezvény után, akár ők is megválaszolhatnák, hol van a magyar zenei kultúra helye Európában, mindarról, ami számukra természetes, ilyen helyzetben derülhet ki, mekkora kiváltság és lehetőség.

A Kamarakórus a leánykar tagjaiból alakult, repertoárjukon alapvetően nehezebb kortárs művek szerepelnek.

Karnagyaik: Őri Csilla és Uhereczky Eszter, akik 2000 óta vezetik közösen az iskola kórusait.

 

A kórusok művészeti tevékenységének fő támogatója a „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület. Számlaszám: 11702036 – 20709763.

 

Eredményeik:

 

2012-2013
VI. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny                                      II. Díj    

 2010-2011

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

 2008-2009

VI. Nemzetközi kórusverseny – Velence, Olaszország                    II. Díj

 2007-2008
Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

  2006-2007

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év Kórusa cím

IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny                                      Arany minősítés

 2005-2006

Európai Zenei Fesztivál Neerpelt (Belgium)                                   I. Díj

  2004-2005

X. Nemzetközi Kórusverseny Budapest                                        I. fokozatú Arany Diploma

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

  2003-2004
III. Magyar Kodály Zoltán Kórusverseny                                      II. Díj

8. Nemzetközi Kórusverseny Riva del Garda (Olaszország)               I. Díj

 2002-2003
Budapesti Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                             Év kórusa cím 

Vezetőjük: Uhereczky Eszter,Őri Csilla

 

 

 Őri Csilla karnagy

  Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző Tanszakán végezte.  Főtárgy  tanára Makláry József volt. 1985 óta dolgozik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolában ének-zenetanárként, kórusvezetőként.

 1988-2000-ig az ELTE Énektanár-és Karvezetőképző Tanszakának gyakorlatvezető tanáraként tevékenykedett. Az 1998-99-es tanévtől a Kodály iskola zenei területének igazgatóhelyettese. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2009 óta a Marczibányi téri Kodály Iskola igazgatója, 2012 júniusától a Magyar Kodály Társaság Elnökségi tagja.

 

Uhereczky Eszter karnagy

  Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző tanszakán végezte 1986 és 1991 között. Főtárgy tanárai Párkai István és Hartyányi Judit voltak.

  1991 óta dolgozik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolában ének-zenetanárként, kórusvezetőként. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2010-től a Nemzetközi Pető Intézet ének-zene módszertan tanára. 2014-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense.  2015-ben szerzett DLA tudományos fokozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Doktori értekezésének címe: Kardos Pál öröksége a gyermekkari hangzásépítésben.

 

 

Iskolánk fenntartója és  működtetője

Közép-Budai Tankerületi Központ

 

 

Művészeti tevékenységünk támogatója

 

Tehetségpont vagyunk

 

 

 

PARTNEREINK

 
 
 
 
 
 
 

 

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva