Magyar Rádió Gyermekkórusa

telefon: +36 30 211-32-93
e-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 További információk a http://www.mrze.hu/ és http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/ honlapokon olvashatók.

 Szeretettel várjuk az érdeklődő, énekelni szerető gyerekeket!

 A kórusról:


 Az MR Zenei Együttesek tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa  hosszú évek óta a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert énekkara. Rendszeres résztvevője hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Az együttes számos rádió- és televízió-felvételt készített itthon és külföldön egyaránt.Európa számos országába kaptak már koncertmeghívást, turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, jártak Dél-Koreában és Taiwanon is.

 Olyan jeles muzsikusokkal dolgoztak együtt, mint Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Schiff András, Solti György, Kobayashi Kenichiro.

 A számos díjjal kitüntetett (Bartók-Pásztory díj, Príma-díj) Magyr Rádió Gyermekkórusnak 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a bázisiskolája, melynek r. osztályaiban kezdhetik meg illetve folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.

 A kórus tagjai számára a kórusképzés, az egyenruha, az utazások és a hangszeres oktatás ingyenesek, mivel ezek anyagi fedezetét az MTVA biztosítja.

2012. augusztusa óta a kórus vezetői: Dr. Matos László vezető karnagy, Walter Judit karnagy, Vargáné Körber Katalin, a Picurkák Kórusának (3.4. osztály) és Palánták Kórusának (4.5.6. osztály) karnagya.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórusa Picurkák kórusában 8-10 éves gyerekek énekelnek. Itt ismerkednek meg a kóruséneklés alapjaival. Vargáné Körber Katalin tanárnő vezetésével könnyebb kórusműveket, körjátékokat, népi gyermekjátékokat, betlehemes és pünkösdi játékot tanulnak szerepjátékkal, mozgással, tánclépésekkel.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórusa Palánták, a negyedik, ötödik és hatodik évfolyam kórusában már Bartók és Kodály gyermekkari műveit sajátítják el heti két kóruspróba keretében Vargáné Körber Katalin karnagy irányításával.

 2016 őszén megalakult a Magyar Rádió Leánykara, amelyben az iskola gimnazistái és nyolcadik osztályos lányok énekelnek. A kórus mintegy átmenetet képez a Gyermekkórus és a rádió Énekkara között

A Magyar Rádió Gyermekkórusának története:

 A Bartók-Pásztory díjas, Grammy díjra is jelölt Magyar Rádió Gyermekkórusa 1955-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-től 1995-ig Reményi János a kórus vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella karnagyként vesz részt a gyermekkar munkájában. 1995-től 2012 júliusáig Thész Gabriella a vezető karnagy és művészeti vezető, 1997-től 2009-ig Nemes László Norbert karnagy segíti munkáját.

 A kórus repertoárja a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zeneművekig terjed. Bartók és Kodály kórusműveinek rendszeres előadása mellett nagy figyelmet fordítanak a mai szerzők műveinek bemutatására.

 A Gyermekkórus minden évben számos koncertet ad, rendszeres résztvevői hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Magyarországon rendszeres résztvevői a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztiválnak. Az együttes számos rádió és televíziós felvételt készített itthon és külföldön. Európa csaknem minden országában adtak hangversenyt, turnéztak számos alkalommal az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, utaztak Dél-Koreában és Taiwanon. Olyan jeles muzsikusokkal dolgoztak együtt, mint Luciano Berio, Semyon Bychkov, Myung-Wung Chung, Dennis Russell Davies, Peter Maxwell Davies, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Philip Glass, Kobayashi Kenichiro, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Paul Sacher, Schiff András, George Solti, Karlheinz Stockhausen és Geoffrey Tate.

 Néhány kiemelt szereplése külföldön:

- 1988-ban a milánói La Scalában - Karlheinz Stockhausen: Hétfő c. opera világpremierje
- 1993-ban Genfi Kortárs Zenei Fesztivál - Nicolo Castiglioni, Franco Donatoni művei
- 1996-97 - Wien Modern kortárszenei fesztivál
- 1999 - Salzburgi Ünnepi Játékok, Flamand Fesztivál
- 2000 - Milano Musica - Luciano Berio: Ofanim, a szerző vezényletével
- 2002 - Roma, Auditorium avatás - Mahler VIII. szimfónia
- 2003 - turné (Catania: Teatro Bellini, Firenze: Teatro Pergola, Torino: Conservatorio Verdi)
- 2004 - Linz Bruckner Fesztivál - Mahler: VIII. szimfónia
- 2005 - Ravenna Fesztivál - Berio: Ofanim
- 2007 - Schleswig-Holstein Fesztivál
- 2008 - Milano Musica Festival
- 2008 - Innsbruck, Linz Europa Kulturhauptstadt Festival
- 2009 - Szentpétervári Nemzetközi IfjúságiKórusfesztivál

 
 

 

Vezető karnagy: Dr. Matos László

 

 Dr. Matos László (1965) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (jelenlegi nevén Egyetem) Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző Tanszakán diplomázott 1991-ben Párkai István és Erdei Péter növendékeként. Tanított a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában (1994-ig), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban (2001-ig). Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, illetve a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete docense. Tudományos doktori fokozatát (DLA) 2010-ben sikeresen védte meg.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórus vezető karnagyi kinevezését 2012 júliusában kapta meg, azóta az Magyar Rádió  Gyermekkórus irányítója, illetve teljes jogú tagja a kórus mellett működő Művészeti Tanácsnak.

 

 

Betanító karnagy: Walter Judit

 

Walter Judit 1974-ben született, Budapesten él férjével és három gyermekével. 

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 1998-ban szerezte középiskolai énektanár- és karvezető diplomáját – Szesztay Zsolt, Sárosiné Szabó Márta, Török Ágnes és Berkesi Sándor növendékeként. Ezt követően egykori iskoláiban, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában valamint a Debrececeni Egyetemen tanított szolfézs, zeneelmélet, népzene és modern zene tantárgyakat. Gyermekei születését követően családjával együtt Budapestre költözött, ahol a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szolfézs-zeneelmélet tanára lett. 2016 áprilisa óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola  rádiós osztályainak énektanáraként, 2016 szeptembere óta pedig a Magyar Rádió Gyermekkórusának betanító karnagyaként dolgozik.

 

 

 

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva