Kedves Látogató! Köszöntjük iskolánk honlapján, mely reményeink szerint tükrözi intézményünk szellemiségét, hagyományait. Hitvallásunk, névadónk Kodály Zoltán szavaival: „ Zene nélkül nincs teljes ember ”. Hisszük, hogy a napi találkozás a művészetekkel, a mindennapos muzsikálás olyan érzelmi intelligenciát alakít ki tanítványainkban, hogy bármilyen pályát válasszanak is, mindannyian sikeres, egészséges, boldog felnőttekké válnak.                               Őri Csilla igazgató

Előkészítő

 

Kedves 8. osztályos tanulók! Tisztelt Szülők!

Ebben az évben is várjuk a 9. nyelvi előkészítő osztályunkba a biztos angol nyelvtudásra vágyó, az énekelni, zenélni szerető, illetve a dráma iránt érdeklődő, általános iskolát végzők jelentkezését. Számukra a minél jobb felvételi eredmény elérése érdekében hetenként váltva előkészítő foglalkozásokat tartunk matematikából és magyarból. Előzetes jelentkezés nem szükséges, részt lehet venni csak az egyik, illetve mindkét tárgy foglalkozásain.

 

Időtartam:  2017. október 3-tól 2018. január 16-ig, keddenként 15.00 – 16:30-ig.

Az ének-zene tagozatra jelentkezőknek előkészítőt tartunk 4 alkalommal a szóbeli meghallgatás előtt 2018. január 26-ától, péntekenként 16:00-tól 17:30-ig.

Nyitott kapuk a gimnáziumban: 2017. november 16-án és 17-én 8-11 óráig. A nyílt órák után tájékoztatót tartunk.

Beiskolázással kapcsolatos tájékoztatást a nyílt napon tartunk. Érdeklődni lehet a 212-5680-as telefonszámon 8-16 óráig, e-mail-en a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy személyesen Hegedűsné Eng Zsuzsanna igazgatóhelyettesnél.

 

Szép napot mindenkinek!

Sokaknak közületek ismerős vagyok, néhányotoknak új arc. Azoknak akik még nem ismernek, bemutatkozom: Szvetnik Ferenc vagyok, és idén ballagtam el ebből az iskolából. Azért vagyok itt, hogy elmondjam Nektek; 13 évet töltöttem ennek az iskolának a kapuin belül, és a papíron való elválás után a szívem még mindig ide köt, a sok millió emléknek, a neveltetésnek, és a hálámnak köszönhetően.

A folyamatos lázadások, panaszkodások, és a másokban való hibák keresése után sikerült rájönnöm arra, hogy az ember mennyire eredményesebb tud lenni tanulás, de akár bármi más területen is, ha magába néz, erőt vesz magán, és arra törekszik, hogy attól a pillanattól kezdve más ember legyen: tudja értékelni, és komolyan tudja venni a körülötte lévő világot. Lassan megértjük, hogy ahogy felnövünk, évről-évre egyre nagyobb felelősség lesz a kezünkben, és engem minderre ez az iskola segített rávilágítani.

Én olyan tanuló voltam, mint manapság a legtöbb fiatal: úgy gondoltam, hogy a tanárok hibásak a gyengébb eredményeimért, nem pedig én, mert nem tanultam otthon. Úgy gondoltam, hogy az oktatás hibáztatása megold minden problémát, és otthon a szüleim elnézőek lesznek velem, ha azt mondom, hogy a tanár már megint csak úgy egyest adott, hogy én nem is tehettem róla. Mindezek mellett mind a szüleim, mind én tudtuk belül, hogy ez nem a tanár hibája, hanem az enyém, mert én nem tanultam azokra az órákra, és én mobiltelefonoztam, miközben leadták az anyagokat.

Természetesen mint mindenhez, ehhez is idő kellett hogy felfogjam, és miután észbe kaptam kellett még egy kis idő, hogy úgy is viselkedjek, mint aki valóban megértette. A 12. és 13. évfolyamokat végül sikerült úgy végig vinnem ebben az iskolában, hogy nem azt néztem, hogy mely leadott anyagok nem érdekelnek az órákon, nem azt figyeltem hogy mikben és kikben találhatok hibát, nem a tanárra fogtam ha egyest kaptam vagy szidást, hanem magamat tettem felelőssé a jövőmért, és ennek a fejlődésnek az összes tanár részese aki itt tanított engem, és beszélgetett velem- tanácsot adott, bátorított és segített. Ezúttal is szívből köszönöm nekik.

 Ezen iskola kapuin belül tanultam meg értékelni a felnőttek véleményét, azt hogy tapasztaltabbak, azt hogy őszinte és jó tanácsokkal tudnak ellátni. Nem egy tanár mellett sírtam el magam, mert olyan mértékig a szívembe fogadtam őket, hogy még a mai napig is bármilyen gondomat el tudnám nekik mondani, mert tudom hogy meghallgatnak, és szívükön viselik a problémáimat. Ha esélyt adunk nekik, ők is esélyt adnak nekünk. Fogadjátok be őket, és ne csak úgy tekintsetek rájuk, mint robotokra, akikkel napi 45 perc a kapcsolatotok, míg leadnak egy anyagot. Nyugodtan beszéljetek velük közvetlenebbül. Higgyétek el, a gimis éveitek alatt lesz olyan alkalom, amikor nem tudtok kihez fordulni a diáktársaitok közül, de az egyik itteni tanár mindig ott lesz hogy segítsen, bármi bajról is van szó. Bízzatok bennük. Jókat tudnak mondani.

A tanáraimnak és az itteni tanításnak (mert igenis ha figyelsz az órákon, akkor a 60-70% már a fejedben van), illetve az otthon hozzátett adagjaimnak hála, jelenleg az ország egyik legnevesebb egyetemén kezdhetem meg tanulmányaimat szeptember 11.-én. Ez pedig nem más, mint az ELTE.

Lesznek osztálytársaitok, diáktársaitok, akiket nem fogtok annyira kedvelni, lesznek tanárok is, akikkel nem találjátok meg könnyen a közös hangot, de ne higgyétek, hogy ez máshol nem így van. Én lázadó korszakomban, mikor még másokat tettem felelőssé a hibáimért, kétszer is iskolát szerettem volna váltani. Megnéztem több iskolát is, próbáltam kis időt eltölteni bennük. Higgyétek el, hogy tanárok szempontjából is az egyik legempatikusabb, legmegértőbb, legszeretőbb iskolába kerültetek, illetve a képzés szintje is bőven megfelelő ahhoz, hogy bárhol eltudj helyezkedni ahová álmaitok köt, amit az én példám is jól mutat. Innentől rajtatok áll, hogy Ti mennyit adtok hozzá. Én tudom azt, hogy az itteni tanárok közel 110% ot, napi szinten.

Próbáljatok meg minél többet közösségben lenni és társalogni, figyelni az embereket, és törődni velük. Nekem nagyon fognak hiányozni a közösen eltöltött szünetek.Most még nehezen hihetitek el mindezt ami elhangzott, de idővel rájöttök, hogy mennyire igaza is volt egy Feri nevű végzős diáknak amikor így üdvözölt titeket a 2017-es évnyitón.

Végszónak szeretnélek kérni Benneteket, hogy tanuljatok a hibáitokból, értékeljétek, ha segíteni szeretnének Nektek, és ne lökjétek el azokat, akik közel kerülnek hozzátok. Tanuljatok meg bízni másokban, és tudjátok, hogy hol a határ a hülyéskedésben.

Ha a saját szavaimmal megfogalmazott beszédem a szívetekig hatolt, felterjeszthetnétek szavazásra, hogy kikerüljön az iskola falára, hogy bármikor erőt tudjatok meríteni biztató szavaimból.

 Köszönöm, hogy meghallgattatok, és reménykedem benne, hogy pár év múlva Ti is ilyen szeretetteljesen fogtok nyilatkozni a nagy világ kicsiny, de mégis óriási szívekkel teli iskolájára, amit én örökre a szívembe zártam.

Sok jó, és eredményes évet kívánok mindnyájatoknak.

Elballagó osztályom mottójával búcsúzom:

"Célozd meg a holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz."

2017

 

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

 2017-ben iskolánk, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola sikeresen pályázott Erasmus+ KA1 ösztöndíjakra. Ennek keretében hét munkatársunk vett részt különböző nagy-britanniai, finnországi, írországi, olaszországi és ausztriai továbbképzéseken, iskola- és óralátogatásokon, hogy idegen nyelvtudásukat, digitális kompetenciájukat és módszertani eszköztárukat fejleszthessék, összehasonlíthassák saját iskolai gyakorlatukat a nemzetközi tapasztalatokkal. Tanáraink a tanultak itthoni hasznosítása révén is szeretnék az eddigi színvonalas oktató-nevelő munkát biztosítani tanítványainknak, valamint a disszemináció során megosztani tapasztalataikat az érdeklődő kollégákkal, egyetemi hallgatókkal, valamint az intézményünkbe látogató hazai és külföldi vendégekkel.

Pályázati összefoglaló - 2017

Project summary - 2017az angol nyelvű összefoglaló innen érhető el 

 Pályázatok

Az egyéni beszámolók, a munkanaplók és a képzéseken készült fényképek bepillantást engednek a tanfolyamok munkájába, a hasznosítási lehetőségekbe. 

A résztvevő neve:

A kurzus neve és helye:

Bagi-Fiatal Lilla zongoratanár

     beszámolója megtekinthető itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

One Week Course For Teachers Of Music Cheltenham

Egyesült Királyság (Cheltenham)

Bruzsa Rita angoltanár, szakértő

     beszámolója megtekinthető itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

Innovative Approaches to Teaching

Finnország (Helsinki)

Kaszásné Becsei Anna angoltanár

     beszámolója megtekinthető  itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

Educating for the 21st century, re-imagining our schools for our children's future

Írország (Dublin)

Pallang Gabriella iskolatitkár

     beszámolója megtekinthető itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

ETC02 Intensive Alpha College of English

Írország (Dublin)

Simon Dorottya zongoratanár

     beszámolója megtekinthető itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

Intensive Italian language course és Music courses in Italy (Italian language and Music programs)

Olaszország (Firenze)

Váradi Ágnes magyar- és drámatanár

     beszámolója megtekinthető  itt

     munkanaplója megtekinthető itt

 

Sommerkurs-für DaF-Lehrer

Ausztria (Bécs)

Zubora Márta angoltanár, mentor

     beszámolója megtekinthető itt itt

     munkanaplója megtekinthető  itt

 

Drama Techniques for the English Language Classroom

Egyesült Királyság (Exeter)

 

Tudásmegosztás  

  • Zubora Márta projektkoordinátor beszámolója az iskola Erasmus+ projektjéről a tanévnyitó értekezleten itt érhető el. 
  • Kaszásné Becsei Anna összefoglalója az IATEFL konferencián tartott előadásáról itt érhető el. 
  • Beszámoló Zubora Márta angoltanárunknak a Creative Cafen tartott foglakozásáról itt érhető el. 
  • Pasaréti Szakmai Nap - 2018. február 12. - itt érhető el. 
  • Az idegennyelvi munkaközösség foglakozásai itt érhetők el.
  • Ötletek, feladatok, játékok – a gyűjtemény itt érhető el. 
  • Zubora Márta projektkoordinátor beszámolója az elért tanulási eredményekről itt érhető el. 

 

Média megjelenés

       Budai Polgár
 
      Parlando (Kodály iskolaújság)

 

Fényképeink 

Tisztelt Szülők!

A református hit- és erkölcstan órán arra törekszünk, hogy a gyermekek saját érzelem- és gondolatviláguk kibontakoztatásával, életkoruknak megfelelő módon ismerkedjenek meg a keresztyénség tanításaival. A bibliai történeteket élményszerűen, drámapedagógiai eszközökkel dolgozzuk fel, az órákon éneklünk, kézműveskedünk, játszunk, beszélgetünk. Az első és második kerületben több mint ötszáz gyermeket tanítunk hétről hétre, így felkészült hitoktatóink sok tapasztalatot szereztek ezen a területen.

Ha további kérdés merült fel Önben, érdemes megnézni mellékelt prezentációnkat vagy Református Egyházunk tájékoztatóit a hittan.info oldalon, egyházközségünkkel kapcsolatban pedig a www.gyulekezet.hu oldalt ajánljuk.

Személyesen is érdeklődhet Molnár Péter lelkipásztornál a 06-30-692-02-80-as telefonszámon, vagy az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  email címen!

1. oldal / 4

G R A T U L Á L U N K !

ISKOLAÚJSÁG

Parlando I.

Parlando II.

 

Megjelent  a kuriózumnak számító, kortárs gyermekkari műveket tartalmazó, napjaink magyar kórusművészetét átfogóan bemutató  lemezünk, amely húsz magyar kórusművet tartalmaz!

Teljes cikk  

Riport Őri Csilla igazgatónővel  - video

 

Alapítványaink

  „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület

Számlaszám:

CIB – bank
10700598-70659010-51100005
Adószám: 18122291-2-41

MR Gyermekkórus

Az Magyar Rádió Gyermekkórusa
2000 óta önálló tagozatként működik iskolánkban

Gimnáziumi leánykar
Junior Príma Díj  2011.

„ … a világ legjobb zeneiskolája, mely méltó a magyar zeneművészet nagyjaihoz.Csodálom és elismerem.” 
Yehudi Menuhin

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva