Köszöntjük a 60 éves 


Marczibányi téri Kodály Iskola honlapján

Kedves Látogató! Köszöntjük iskolánk honlapján, mely reményeink szerint tükrözi intézményünk szellemiségét, hagyományait. Hitvallásunk, névadónk Kodály Zoltán szavaival: „ Zene nélkül nincs teljes ember ”. Hisszük, hogy a napi találkozás a művészetekkel, a mindennapos muzsikálás olyan érzelmi intelligenciát alakít ki tanítványainkban, hogy bármilyen pályát válasszanak is, mindannyian sikeres, egészséges, boldog felnőttekké válnak.                               Őri Csilla igazgató

A Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Príma-díjas Leánykarának vendégszereplése Litvániában és Lengyelországban

 

 A vilniusi Magyar Nagykövetség meghívására 2012. április 14. és 22. között Litvániában vendégszerepelt a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara. A 41 tagú leánykar nagysikerű koncertsorozatot adott Vilniusban, Kaunasban és Elektrénaiban. A kórust a litván zenei-, képzőművészeti-, valamint balett oktatásban vezető szerepet játszó vilniusi Ciurlionis Nemzeti Művészeti Iskola kórusa látta vendégül. A fellépések mellet szakmai szemináriumra is sor került, melyen a kórus két karnagya, Őri Csilla és Uhereczky Eszter vetítettképes előadással, valamint a magyar és litván gyerekek közreműködésével mutatta be a Kodály-módszer alapján folyó oktatást a vilniusi iskolák zenetanárai számára.

A kórus hazafelé vezető útja során a Varsói Magyar Intézet közreműködésével még egy alkalommal fellépett a lengyel fővároshoz közeli Grodzisk Mazowieczkiben is, ahol közös hangversenyt adtak a helyi Bogorya leánykarral.

 A litvániai látogatás a vilniusi Nemzeti M. K. Ciurlionis Művészeti Iskolával kialakított kulturális csereprogram keretében valósult meg. A kórustagok és kísérő tanáraik családoknál, illetve hotelben történő elhelyezéséről, valamint ellátásáról a litván intézmény gondoskodott, míg útiköltségüket Magyarország Külügyminisztériuma támogatta, a fennmaradó részét a magyar iskola saját egyesületéből, illetve a kórustagok befizetéseiből fedezte.

 A kórus egy hetes litvániai tartózkodása során három alkalommal adott koncertet. Elsőként a kaunasi Vytautas Magnus Egyetem Teológiai Karán a Kaunas Cantat rendezvénysorozat keretében léptek fel, majd Vilniusban a vendéglátó Ciurlionis iskola énekkarával adtak közös koncertet, valamint szerepelt - az elsősorban erőművéről ismert - Elektrénai városának országos hírű Művészeti Iskolájában is. A kórus mindhárom litvániai koncert során nagy sikert aratott a helyi közönség körében. A vilniusi koncerten megjelentek a helyi diplomáciai testület, a magyar közösség, a Litván-Magyar Baráti Társaság, a Litván Rádió Gyerekkórusának karvezetője, valamint számos helyi zenei és művészeti oktatási intézmény képviselője.

 A zenei program mellett a kórus karnagyai - Őri Csilla és Uhereczky Eszter - a litván szakmai közönség előtt előadást tartottak a magyarországi zenepedagógia, valamint a Kodály-módszer gyakorlati alapjairól. A vizuális eszközökkel és a két kórus segítségével is szemléltetett előadások jól mutatták a már kisgyermekkorban megkezdett, Kodály módszertanán alapuló oktatás előnyeit és eredményeit. Az előadás iránt rangos intézmények, így például a Litván Rádió Gyermekkórusának vezetői is érdeklődést mutattak.

 A kórus által nyújtott rendkívül magas, művészi színvonalú teljesítmény, valamint a litván fél odaadó vendégszeretete mély kapcsolatokat eredményezett a vendég és a fogadó intézmény között, amely jó alapokat biztosít egyrészről a Kodály-módszer egyik letéteményesének számító magyar, másrészről a litván középfokú művészeti (zene, tánc- és képzőművészeti) oktatás fellegvárának számító országos vonzáskörű intézménye közötti hosszú távú együttműködéshez. A litván kórus magyarországi látogatása 2013 áprilisában valósult meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Marczibányi téri Kodály Iskola Kamarakórusa 2011-ben alakult a legelszántabb, a közös éneklés minden formája felé leginkább elkötelezett gimnazista lányokból. A gyorsan tanuló, komoly egyéni szerepvállalásra nyitott, mind magasabb színvonalú előadásokat tervező együttes az iskolai koncerteken kívül is énekel, így több szerzői esten is közreműködött. A kamarakórus fő profilja a kortárs kórusművek éneklése lett. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy alkalmunk nyílt Tóth Péter és Kovács Zoltán zeneszerzők, az együttes számára komponált, a karnagyoknak ajánlott műveinek bemutatására. E kortárs művek közül sok a 2013 nyarán elkészített, és 2016-ban megjelent HAJNALBAN A CSILLAGOK – KORTÁRS GYERMEKKARI MŰVEK című lemezünkön is hallható.

 

 


 

 

 Magyar Rádió Gyermekkórusa

telefon: +36 30 211-32-93
e-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 További információk a http://www.mrze.hu/ és http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/ honlapokon olvashatók.

 Szeretettel várjuk az érdeklődő, énekelni szerető gyerekeket!

 A kórusról:


 Az MR Zenei Együttesek tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa  hosszú évek óta a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert énekkara. Rendszeres résztvevője hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Az együttes számos rádió- és televízió-felvételt készített itthon és külföldön egyaránt.Európa számos országába kaptak már koncertmeghívást, turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, jártak Dél-Koreában és Taiwanon is.

 Olyan jeles muzsikusokkal dolgoztak együtt, mint Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Schiff András, Solti György, Kobayashi Kenichiro.

 A számos díjjal kitüntetett (Bartók-Pásztory díj, Príma-díj) Magyr Rádió Gyermekkórusnak 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a bázisiskolája, melynek r. osztályaiban kezdhetik meg illetve folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.

 A kórus tagjai számára a kórusképzés, az egyenruha, az utazások és a hangszeres oktatás ingyenesek, mivel ezek anyagi fedezetét az MTVA biztosítja.

2012. augusztusa óta a kórus vezetői: Dr. Matos László vezető karnagy, Walter Judit karnagy, Vargáné Körber Katalin, a Picurkák Kórusának (3.4. osztály) és Palánták Kórusának (4.5.6. osztály) karnagya.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórusa Picurkák kórusában 8-10 éves gyerekek énekelnek. Itt ismerkednek meg a kóruséneklés alapjaival. Vargáné Körber Katalin tanárnő vezetésével könnyebb kórusműveket, körjátékokat, népi gyermekjátékokat, betlehemes és pünkösdi játékot tanulnak szerepjátékkal, mozgással, tánclépésekkel.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórusa Palánták, a negyedik, ötödik és hatodik évfolyam kórusában már Bartók és Kodály gyermekkari műveit sajátítják el heti két kóruspróba keretében Vargáné Körber Katalin karnagy irányításával.

 2016 őszén megalakult a Magyar Rádió Leánykara, amelyben az iskola gimnazistái és nyolcadik osztályos lányok énekelnek. A kórus mintegy átmenetet képez a Gyermekkórus és a rádió Énekkara között

A Magyar Rádió Gyermekkórusának története:

 A Bartók-Pásztory díjas, Grammy díjra is jelölt Magyar Rádió Gyermekkórusa 1955-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-től 1995-ig Reményi János a kórus vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella karnagyként vesz részt a gyermekkar munkájában. 1995-től 2012 júliusáig Thész Gabriella a vezető karnagy és művészeti vezető, 1997-től 2009-ig Nemes László Norbert karnagy segíti munkáját.

 A kórus repertoárja a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zeneművekig terjed. Bartók és Kodály kórusműveinek rendszeres előadása mellett nagy figyelmet fordítanak a mai szerzők műveinek bemutatására.

 A Gyermekkórus minden évben számos koncertet ad, rendszeres résztvevői hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Magyarországon rendszeres résztvevői a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztiválnak. Az együttes számos rádió és televíziós felvételt készített itthon és külföldön. Európa csaknem minden országában adtak hangversenyt, turnéztak számos alkalommal az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, utaztak Dél-Koreában és Taiwanon. Olyan jeles muzsikusokkal dolgoztak együtt, mint Luciano Berio, Semyon Bychkov, Myung-Wung Chung, Dennis Russell Davies, Peter Maxwell Davies, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Philip Glass, Kobayashi Kenichiro, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Paul Sacher, Schiff András, George Solti, Karlheinz Stockhausen és Geoffrey Tate.

 Néhány kiemelt szereplése külföldön:

- 1988-ban a milánói La Scalában - Karlheinz Stockhausen: Hétfő c. opera világpremierje
- 1993-ban Genfi Kortárs Zenei Fesztivál - Nicolo Castiglioni, Franco Donatoni művei
- 1996-97 - Wien Modern kortárszenei fesztivál
- 1999 - Salzburgi Ünnepi Játékok, Flamand Fesztivál
- 2000 - Milano Musica - Luciano Berio: Ofanim, a szerző vezényletével
- 2002 - Roma, Auditorium avatás - Mahler VIII. szimfónia
- 2003 - turné (Catania: Teatro Bellini, Firenze: Teatro Pergola, Torino: Conservatorio Verdi)
- 2004 - Linz Bruckner Fesztivál - Mahler: VIII. szimfónia
- 2005 - Ravenna Fesztivál - Berio: Ofanim
- 2007 - Schleswig-Holstein Fesztivál
- 2008 - Milano Musica Festival
- 2008 - Innsbruck, Linz Europa Kulturhauptstadt Festival
- 2009 - Szentpétervári Nemzetközi IfjúságiKórusfesztivál

 
 

 

Vezető karnagy: Dr. Matos László

 

 Dr. Matos László (1965) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (jelenlegi nevén Egyetem) Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző Tanszakán diplomázott 1991-ben Párkai István és Erdei Péter növendékeként. Tanított a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában (1994-ig), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban (2001-ig). Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, illetve a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete docense. Tudományos doktori fokozatát (DLA) 2010-ben sikeresen védte meg.

 Az Magyar Rádió Gyermekkórus vezető karnagyi kinevezését 2012 júliusában kapta meg, azóta az Magyar Rádió  Gyermekkórus irányítója, illetve teljes jogú tagja a kórus mellett működő Művészeti Tanácsnak.

 

 

Betanító karnagy: Walter Judit

 

Walter Judit 1974-ben született, Budapesten él férjével és három gyermekével. 

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 1998-ban szerezte középiskolai énektanár- és karvezető diplomáját – Szesztay Zsolt, Sárosiné Szabó Márta, Török Ágnes és Berkesi Sándor növendékeként. Ezt követően egykori iskoláiban, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában valamint a Debrececeni Egyetemen tanított szolfézs, zeneelmélet, népzene és modern zene tantárgyakat. Gyermekei születését követően családjával együtt Budapestre költözött, ahol a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szolfézs-zeneelmélet tanára lett. 2016 áprilisa óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola  rádiós osztályainak énektanáraként, 2016 szeptembere óta pedig a Magyar Rádió Gyermekkórusának betanító karnagyaként dolgozik.

 

 

 

 

  Magyar népművészet és közművelődés kategória 

 A Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara 2011-ben 
Junior Prima díjat kapott. 

Karnagyaik: Őri Csilla és Uhereczky Eszter.

 GRATULÁLUNK!

 

 
 A leánykar vendégszereplése Litvániában és Lengyelországban

 

A Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara és Leánykara évtizedek óta eredményes résztvevője a hazai és nemzetközi versenyeknek, fesztiváloknak.A kórusok repertoárján a régi zenétől a kortárs művekig szinte minden korszak alkotásai szerepelnek. Romantikus művek főként a Leánykar előadásában hangzanak fel, pl. Fauré mise-tételek és motetták, illetve Rossini alkotások. Kodály művek, gyermekkari, leánykari és vegyeskari kórusművek, mindig nagy számban hallhatóak a koncerteken. Az utóbbi két-három évben a kortárs művek bemutatása, illetve nagy örömükre, a kórusnak írt művek ősbemutatói nyernek mind nagyobb teret. Tóth Péter, Kovács Zoltán, Fekete Gyula kóruskompozíciói mellett számos Kocsár, Orbán, Mohay és Szőnyi kórusművet énekelnek.

A két kórus kiemelkedő tevékenységéért rendszerint szakmai elismerésben részesül, a rendezvényeken, fesztiválokon nyújtott magas színvonalú fellépéseiket siker övezi. A tiszta, egységes, csiszolt hangzásról, a zeneművek korhű tolmácsolásáról a szakmai zsűri számos alkalommal elismerően szól.

A versenyeken a gyerekek számos új tapasztalattal gazdagodnak, zenei látókörük bővül, mindez személyiség-fejlődésüket is kedvezően befolyásolja. Egy-egy rendezvény után, akár ők is megválaszolhatnák, hol van a magyar zenei kultúra helye Európában, mindarról, ami számukra természetes, ilyen helyzetben derülhet ki, mekkora kiváltság és lehetőség.

A Kamarakórus a leánykar tagjaiból alakult, repertoárjukon alapvetően nehezebb kortárs művek szerepelnek.

Karnagyaik: Őri Csilla és Uhereczky Eszter, akik 2000 óta vezetik közösen az iskola kórusait.

 

A kórusok művészeti tevékenységének fő támogatója a „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület. Számlaszám: 11702036 – 20709763.

 

Eredményeik:

 

2012-2013
VI. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny                                      II. Díj    

 2010-2011

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

 2008-2009

VI. Nemzetközi kórusverseny – Velence, Olaszország                    II. Díj

 2007-2008
Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

  2006-2007

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év Kórusa cím

IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny                                      Arany minősítés

 2005-2006

Európai Zenei Fesztivál Neerpelt (Belgium)                                   I. Díj

  2004-2005

X. Nemzetközi Kórusverseny Budapest                                        I. fokozatú Arany Diploma

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                                          Év kórusa cím

  2003-2004
III. Magyar Kodály Zoltán Kórusverseny                                      II. Díj

8. Nemzetközi Kórusverseny Riva del Garda (Olaszország)               I. Díj

 2002-2003
Budapesti Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny                             Év kórusa cím 

Vezetőjük: Uhereczky Eszter,Őri Csilla

 

 

 Őri Csilla karnagy

  Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző Tanszakán végezte.  Főtárgy  tanára Makláry József volt. 1985 óta dolgozik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolában ének-zenetanárként, kórusvezetőként.

 1988-2000-ig az ELTE Énektanár-és Karvezetőképző Tanszakának gyakorlatvezető tanáraként tevékenykedett. Az 1998-99-es tanévtől a Kodály iskola zenei területének igazgatóhelyettese. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2009 óta a Marczibányi téri Kodály Iskola igazgatója, 2012 júniusától a Magyar Kodály Társaság Elnökségi tagja.

 

Uhereczky Eszter karnagy

  Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző tanszakán végezte 1986 és 1991 között. Főtárgy tanárai Párkai István és Hartyányi Judit voltak.

  1991 óta dolgozik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolában ének-zenetanárként, kórusvezetőként. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2010-től a Nemzetközi Pető Intézet ének-zene módszertan tanára. 2014-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense.  2015-ben szerzett DLA tudományos fokozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Doktori értekezésének címe: Kardos Pál öröksége a gyermekkari hangzásépítésben.

 

 

1. oldal / 2

G R A T U L Á L U N K !

Bolyai Megyei matematika csapatverseny

I. hely

8.a

Fogarasi Anna
Hargitai Marcell
Szabad Roland
Villiers Adrián

 

VI. hely

6.a

Bácsi Helga
Szeili Emma
László Zsófi
Rauf Abigél

Felkészítő tanár: VIncze Sarolta

ISKOLAÚJSÁG

Parlando I.

Parlando II.

 

Megjelent  a kuriózumnak számító, kortárs gyermekkari műveket tartalmazó, napjaink magyar kórusművészetét átfogóan bemutató  lemezünk, amely húsz magyar kórusművet tartalmaz!

Teljes cikk  

Riport Őri Csilla igazgatónővel  - video

 

Alapítványaink

  „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület

Számlaszám:

CIB – bank
10700598-70659010-51100005
Adószám: 18122291-2-41

MR Gyermekkórus

Az Magyar Rádió Gyermekkórusa
2000 óta önálló tagozatként működik iskolánkban

Gimnáziumi leánykar
Junior Príma Díj  2011.

„ … a világ legjobb zeneiskolája, mely méltó a magyar zeneművészet nagyjaihoz.Csodálom és elismerem.” 
Yehudi Menuhin

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva