Új tanszak a zeneiskolában! 

Bővebben: Új tanszak iskolánkban

Néhány gondolat a hárfa tanszakról

Mit kell tudni a hárfáról?

A hárfa egyike a legősibb hangszereknek, melynek hangzásvilágát az angyalok muzsikájához hasonlítják.

Az akkordikus hangszercsaládba tartozik, hangzásában hasonlít a zongorához. Szimfonikus zenekarban találkozhatunk vele leggyakrabban, de kamara- és szóló produkciókban is megállja a helyét. A hárfát - kialakítása, díszítése, lágy hangzása miatt - „nőies” hangszernek tartják, de nem ritkán találkozhatunk a koncertpódiumokon kiváló férfi hárfaművészekkel is.

 

A hárfaoktatás

Első pillanatban sokan megijednek a hangszer adottságitól, méreteitől, árától. Mivel beszerzése nem egyszerű, az iskola biztosít hangszert a hárfázni vágyóknak, illetve a későbbiekben lehetőség van a gyakorlásra is. Jelenleg az iskolában egy hazai hárfamíves,  Papfalvy Ferenc által készített, úgynevezett kampós (kelta) hárfán tanulhatnak a gyerekek. Az ilyen típusú hangszerek könnyebben beszerezhetők, de néhány hárfacégnél van lehetőség bérlésre is, megfizethető áron.

Számomra nagyon fontos, hogy megfelelő alapokat biztosítsak a gyerekeknek, ezért az első évben még együtt tanulunk - gyakorlunk az órákon, megtanuljuk a helyes test- és kéztartást, az ujjrendek és kötések fontosságát, fejlesztjük a hallást és a ritmusérzéket, de megtanuljuk a hárfajáték különleges effektjeit is (arpeggio, glissando, üveghang, kopogás), hogy a későbbiekben egyedül is tudjon a gyermek gyakorolni.

Mindehhez nem kell semmi más, csak egy hangjegyfüzet.

 

Ramocsa Lili

hárfa tanár

 

 

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva